MUP opstine kula - sramota

Salteri i Birokratija

Jedan od pokazetelja efikasnosti drzavnog sistema je brzina i lakoca obavljanja administrativnih obaveza koje drzava namece gradjanima. Postoje velike razlike medju opstinama, ali su zajednicke karakterisike svih cinilaca niskog drzavnog aparate sledece:

  1. Manje-vise jasno objasnjenje koji su dokumenti potrebni
  2. Iznenadnjene zbog toga sto je potrebno pribaviti “jos jedan papir”
  3. Odlazak u postu kako bi se uplatila taksa
  4. Cekanje ispred zatvorenih vrata
  5. Pauza

Dostojanstvo ce uraditi sledece:

  1. Omoguciti proces pribavljanja SVIH dokumenata na JEDNOM mestu.  To ce biti uradjeno kroz sistem nazvan “Administracija”. Neci biti potreban odlazak u MUP po licnu kartu, odlazak u socijalno po zdravstvenu knjizicu, odlazak kod maticara za izvod iz maticne knjige vencanih, odlazak u postu sa uplatnicom itd. Svaki sluzbenik administracije u bilo kojoj opstini ce moci da izda bilo koji dokument gradjanima bez obzira na njihovo mesto prebivalista i naplati uslugu na licu mesta.
  2. Zakonom propisati da se cekanje obavlja u salter salama sa izdatim brojevima i dovoljnim brojem stolica (slicno kao sto je to slucaj sa bankama) a ne ispred zatvorenih vrata. Ukoliko zgrada opstine nije u mogucnosti to ovo sprovede u praksu, bice izgradnjeno nova salter sala. Svaka salter sala ce imati pult za informacije gde ce gradjani objasniti sta im je potrebno a sluzbeniku na salteru koji ce im izdati redni broj. Na ovaj nacin ce proces biti znatno ubrzan. Izdatak za gradnju jedne salter sale po opstini ne moze da bude prepreka da se ovo sprovede u delo.
  3. Obuciti salterske sluzbenike i obavezati ih na pristojno ponasanje pod sankcijom otkaza. Dostojanstvo ce po preuzimanju vlasti otpustiti veliki broj drzavnih sluzbenika i raspisati konkurs za ista radna mesta.
  4. Pauza ce biti ukinuta. Drzavni sluzbenici ce moci individualno da imaju pauzu koja ce biti odredjena u zavisnosti od kolicine posla u opstini ali salter sala nece prekidati rad do isteka punog radnog vremena.

 

 

 

0 comments on “Salteri i BirokratijaAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *