transplantacija organa

Transplantacija Organa

Nedavno je usvojen JEZIVI zakon o transplantaciji organa. Po novom zakon SVI smo donori ukoliko se za zivota ne izjasnimo da ne zelumo da budemo donori. Iako donacija organa zvuci humano u pitanju je kao i uvek biznis. Da bi se organ presadio donor mora da bude proglasen “mozdano mrtav”.

Sta ovo znaci za gradjane Srbije?

To znaci da u slucaju saobracanje nesrece, unesrecenu osobu moze da pokupi Donorska bolnica tj privatna klinika (jedna od bolnica sa kojim centar za transplantaciju saradjuje) i ako je osoba u komi, lekar je moze proglasiti  klinicki mrtvom. U ovoj ne-daj-boze situaciji, neko ima mogucnost da odluci da li da spase ili zaradi na unesrecenom clanu vase porodice, dok se vi borite sa emocijama i nalazite u soku. Na crnom trziste organi jedne osobe mogu da se prodaju za vise od 500 000 evra! U slucaju da su organi vaseg clana prodice izvadjeni i poslati u inostranstvo, pokusajte posle da dokazete da je osoba bila u komi a ne sa trajnim ostecenjem mozga!

Pristalice ovog zakona ce reci kako nije u pitanju pofit vec razmena organa sa celom evropom gde nasi pacijenti takodje mogu da dobiju besplatne organe iz inostranstva i da se sve radi po najvisim etickim standardima tj organi se ne mogu uzeti bez pristanka porodice. To su price sa naivne ljude. Postoji i zakon o javnim nabavkama, pa uvek posao dobije neki rodjak/prijatelj/partijski drug. Novi zakon o transplantaciji ce omoguciti najgore manipulacije sa ljudskim zivotima i ljudskim sudbinama!

Po dolasku na vlast Dostojanstvo ce ukinuti ovaj zakon i pozvati na odgovornost sve koji su ucestvovali u njegovom donosenju ukljucujuci i poslanike koji su za njega glasali.

Donacija organa ce biti iskljucivo na dobrovoljnoj bazi.

Ko razume engleski moze da procita detaljan clanak o tome kako je ova “grana industrije” veoma profitabilna i kako ima veliku perspektivu. Velike kompanije koje se ovim bave su odavno prisutne na nasem trzistu.

Organ Transplantation Market 2018 Audit with Major Key Factor Analysis | Healthy Growth of 9.8% with OrganOX Ltd, Accord Healthcare GmbH, Arthrex Inc, Zimmer Biomet | Forecast to 2023

0 comments on “Transplantacija OrganaAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *